(TBMM) - Plan ve Bütçe Komisyonu İYİ Parti Grup Sözcüsü ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, 2023 seçimlerinden önce her haneye 25 metreküp bedava doğalgaz verilmesine ilişkin, "Yandaşa dağıtılacağına millete dağıtılsın, ona bir şikâyetimiz yok. Kim mesela bizden daha zengin olan milletvekili? Mesela Mehmet Muş, muhtemelen bizden zengindir. Mehmet Muş da 25 metreküpü bedava aldı.Usta'nın her haneye bedava 25 metreküp doğal gaz verilmesini Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Muş'u örnek vererek eleştirmesine, Muş; "Başkanlık Divanına sataşmayalım" diye cevap verdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor.
İYİ Parti Grubu adına konuşan Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye'nin enerjiyi pahalıya kullandığını belirterek, şunları söyledi:
"Enerji ve ithalat bağımlısı bir ülkeyiz. Dolayısıyla, kendi kaynaklarımızı çok daha rasyonel, ekonomik kullanmamız lazım, bu olmuyor. Hatta burada ne oldu? Bu bağlantı noktalarını önceden haber alanlar oradan ucuz arazileri temin ettiler, bir de araziden para kazandılar. Çünkü çok pahallandı, yerler belli olduktan sonra oradaki tarıma elverişli olmayan araziler, tarıma elverişli olan arazilerin bir kaç katına çıkıyor bunların fiyatı. Taşlık, kayalık yerler, bu çok ucuz yerler çok pahalı oldu, buradan da ayrıca başka bir vurgun yapıldı.
Seçimlerden önce verilen ücretsiz doğal gaz tartışması
Konutlara -Karadeniz gazı, Sakarya gazı veya ne dersek işte- bedelsiz olarak gaz verdiniz. 25 metreküp üzerinden baktığımızda yaklaşık bir yıl boyunca 6 milyar metreküplük bir gaz hanelere bedava verildi. Şimdi ne oldu? 10 kuyudan 1'inci fazda günlük 10 milyon metreküplük bir üretim hedefiniz vardı. 2'nci fazla birlikte 40 milyon metreküpe çıkacaktı. Mesela 2003'ün Mayıs, Haziran, Temmuz Ağustosunda hiç gaz gelmedi, Filyos'tan hiç giriş olmadı, sonradan da yaklaşık 4 milyon metreküp. 25 metreküp bedava verildiği dönemde ortalama 4 milyon metreküp civarında bir üretim oldu. Şimdi hesap şu: 6 milyar metreküp evlere verildi, 1 milyar metreküpü sadece Sakarya'dan, Karadeniz'den kendi gazımız, kalan 5 milyar metreküpü, Ruslardan aldığımız doğal gazı millete bedava dağıttık. Bu net mi? Net."
Usta, "Mehmet Muş da 25 metreküpü bedava aldı" dedi, Muş, "Başkanlık Divanına sataşmayalım" cevabını verdi
Usta, 2023 seçimleri öncesinde tüm hanelere bedava 25 metreküp doğal gaz verilmesine ilişkin "Yandaşa dağıtılacağına millete dağıtılsın, ona bir şikâyetimiz yok. Kim mesela bizden daha zengin olan milletvekili? Mesela Mehmet Muş, muhtemelen bizden zengindir. Mehmet Muş da 25 metreküpü bedava aldı. Sayın Bakan, siz de muhtemelen konutunuzda bedeva kullandınız, ben de bedava kullandım. Çok gariban birisi de bedava kullandı" değerlendirmesini yaptı.
Usta'nın bedava 25 metreküp doğal gaz verilmesini sınıfsal bir perspektiften ve Mehmet Muş'u örnek vererek eleştirmesine, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, "Başkanlık Divanı'na sataşmayalım" diye cevap verdi.
Usta, sözlerine şöyle devam etti.
"Seçim bitti, gaz işi bitti"
"Böyle bir sübvansiyon olmaz, böyle bir şey yok. Hedefi belli olmayan yani fakire, zengine olmayan... Bu neydi? Bu, seçim öncesi bir şovdu. Para verdik, 4 milyar dolarımızı, Ruslara 5 milyar metreküplük kısmı için yaklaşık 4 milyar dolar ödedik. Bunun için seçim öncesi bir şov yaptınız, bu çok yakışıksız bir şey. Bunu net bir şekilde ifade etmemiz. lazım. Dolayısıyla 6 milyar metreküpün sadece 1 milyar metreküpü kendi ürettiğimiz gaz, kalanı 5 milyar metreküpü ithal ettiğimiz gaz bu milletin vergilerinden karşılandı. Zengin-fakir herkesi bu anlamda sübvanse etmiş oldunuz. Keşke bunu daha hedefli bir şekilde bir sübvansiyon şeklinde yapsaydınız da sürekli yapsaydınız. Seçim bitti, gaz işi bitti zaten. Hiçbir gaz müjdesi geliyor mu? Gelmiyor. Petrol müjdesi var mı? Yok çünkü seçimlere ara verildi. Yani bu 2028'e doğru muhtemelen o müjdelerle tekrar karşılaşacağız."
Usta, Bakan Bayraktar'a Akdeniz'de şu anda bir sondaj faaliyeti olup olmadığını da sordu.
Usta, sözlerine şöyle devam etti:
"Seçimler nedeniyle konutlara verilen elektrik fiyatlarını baskıladık"
"Bu elektrik tarifeleri seçimler nedeniyle maliyet bazlı olarak uygulanmadı Türkiye'de. Türkiye'de AK Parti hükümetlerinin bütün politikaları seçimlere dönük olduğu için maliyet bazlı uygulanmadı. Dolayısıyla elektrik üzerinden çok ciddi bir zararla karşı karşıya kaldık. 2017 yılına kadar, sanayicinin enerji bedeli meskene göre daha ucuzmuş, hatta yarısında filanmış sanayici. Niye? Çünkü Türkiye'nin hem rekabet gücü açısından hem de sanayiciye elektriği pahalı verdiği zaman sanayicinin cebinden çıkmıyor bu. Nihayetinde bu bir malın maliyetinin içerisine giriyor, toplumdan çıkıyor. Yoksa sanayici bunu yansıtıyor yani yansıtılan bir fiyattır. Ama şimdi ne oldu? Bu seçimler nedeniyle konutu baskıladık. Konut artırılsın falan demiyorum, nihayetinde ben de siyasetçiyim ama yapılan bir yanlış var. Nihayetinde her şeyi seçime dönük düşünürsek olmaz bu iş, bu ülkeyi yönetemeyiz, yönetirsek de böyle yönetiriz. Milyarlarca dolar zarar, milyarlarca dolar yükümlülük, sıkıntı, ondan sonra işte her şeyin allak bullak olduğu bir dönem. Siyaset de belli bir yere kadar, popülizmin de belli ayarının olması lazım.
"Sanayide yapılan şey de enflasyonist"
Mesela 1 Temmuz 2016'da sanayi 20,5'muş, mesken 22'ymiş, ondan sonra 1 Ocak 2023'te alçak gerilim; sanayi 304 kuruş olmuş, mesken 78 kuruşta kalmış. Şimdi yine de 305 kuruş, 113 kuruş şeklinde gidiyor. Bu hep böyle olsa problem değil, şimdi ne yapıyorsunuz? Şimdi meskene gaza bastınız. Sanayide yapılan şeyin de enflasyonist olduğunu ve nihayetinde ekonomide rekabet gücünü düşüreceğini de görmemiz lazım. Böyle, bu şekilde bir çapraz sübvansiyon olmasın. Burada da yine gelire göre bir şey yapsanız, bir 150 kilovat meselesi var ama o yeterli değil. Bu sübvansiyonu, ucuz elektriği gelire göre de yapmadınız. Onun yanlışını şimdi anladınız. Şimdi, bu 5 bin kilovat meselesine falan geçiyorsunuz, o da ayrı bir şey. Oradaki problemi bir anda geçmesi. Örneğin; elektrik faturası yaklaşık aylık bin 60 liraya gelen birisine bir anda bin 100 lira zam gelecek. 2 bin, 2 bin 200 lira falan ödemeye başlayacaklar. Ondan sonra 'Enflasyon şöyle oldu' diye Mehmet Şimşek öbür taraftan bağıracak 'Bu iş bu nasıl oluyor' diye. O da ayrı bir konu."
Usta, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) özelleştirme kapsamından çıkartılması gerektiğini belirterek "Birşey yapıldığı yok, özelleştirilecek filan hâli de büyük ihtimal yok, öyle bir çılgınlığın yapılacağını düşünmüyorum ama bunu buradan çıkarmak lazım. Çünkü, bu iletim meselesi milli bir meseledir, bu, devletin yapması gereken bir iştir" diye konuştu.