Merhaba kıymetli okurlar ve takipçiler…
Her dönemin adamı olmaya çalışan Yaşar Okuyan vefat etti. Yaşar Okuyan denilince aklıma her zaman gazeteciliğinden çok siyasi kişiliği gelir. Türkiye’de en çok parti değiştiren isimlerden biridir. Türkiye’de sürekli kulüp değiştiren futbolcuları bilirsiniz. Yaşar Okuyan’ında bu işin siyasi kolu olduğu bilinmektedir.
Yaşar Okuyan 1971 yılında Milliyetçi Hareket Partisi’nde siyasete başladığı zannedilse de Türkiye, Hüseyin Nihâl Atsız ve Alpaslan Türkeş’in yol ayrımına neden olan 1969 Adana Kongresi’ni Yaşar Okuyan’ın yazdıklarıyla öğrenmiştir.
1971 yılında Milliyetçi Hareket Partisi’nde siyasi hayatına başlayan Yaşar Okuyan, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Demokrat Türkiye Partisi, Hürriyet ve Değişim Partisi, Halkın Yükseliş Partisi, Vatan Partisi ve son olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nden ihraç edilerek siyasi kariyerini tamamlamıştır.
90’lı yılların sonundan itibaren Yaşar Okuyan’ın kitap olarak yayımladığı anılarını okumuş biri olarak sırlarıyla birlikte öldüğünü düşünüyorum. Yaşar Okuyan’da dedesi Rasim Koçal ve dayısı Turan Koçak gibi sıkı bir Alparslan Türkeş hayranıydı. 14 Yaşındayken yaz aylarında Yalova’da tatil yapan Yaşar Okuyan, dedesi Rasim Koçal ve ailesi Alpaslan Türkeş’e yakın oturdukları için her sabah bir süt, bir ekmek ve Tercüman gazetesini Alpaslan Türkeş’e götürdüğünü anlatır.
Hatta Yaşar Okuyan, Alparslan Türkeş’ten o kadar çok etkilenmiş ki, Alparslan Türkeş ile hacca giderken, Türkeş’i korumak için ihramının altına silah saklayarak Kâbe’de tavaf bile etmiştir.
Derin bir kişilik olduğunu düşündüğüm Yaşar Okuyan, Komünistlik’ten dolayı 4 gün Selimiye’de gözaltında tutulmuştur. Fatih İlçesi’nde yaşadığı dönemde MHP’nin GİK üyesi olan Yaşar Okuyan’ın, 12 Mart Muhtırasından dolayı evinde arama yapılır, “Mao’nun Zindanları” isimli kitap polislerin yaptığı arama sonucu bulunur ve Komünistlikten dolayı Selimiye’de 4 gün gözaltında kalmıştır. Yaşar Okuyan, “Mao’nun Zindanları” isimli kitabın MİT tarafından basıldığını ve antikomünist yayın olduğunu ileri sürmüştür.
Yaşar Okuyan, kardeşi Arif Okuyan ile 1980 yılının sonuna kadar kavgalıydı. Arif Okuyan TKP üyesiydi. Hatta Yaşar Okuyan’dan dolayı soyadını değiştirerek, “Ekim” soyadını almıştır. Arif Ekim’de 2 Haziran 2023 tarihinde hayatını kaybetmiştir.
Yaşar Okuyan, 1971 yılından 2023 yılına kadar olan Türkiye siyasi tarihinin her evresinde bir şekilde karşımıza çıkmıştır. Bir bakmışsınız MHP’nin GİK Üyesi, bir bakmışsınız Doğu Perinçek’in yardımcısı, ardından bir bakıyorsunuz CHP’de görev alan bir “siyasetçi” …
Yazımı bitirmeden önce bir tavsiye de bulunmak isterim; Türkiye siyasi tarihini merak edenler, araştıranlar, okuyanlar, listesine Yaşar Okuyan’ın biyografisini, otobiyografisini koymalı ve kütüphanelerine de yazdığı kitapları eklemelidir.
Yazımı, şiirlerini severek okuduğum, Hisarcıları yazdığı şiirlerle temsil etmeye devam eden Şair Şahin Cahit Yanık’ın 10 Ekim 2010 yılında Minval Dergisi’nin 29. sayısında yayımlanan ve altına “10.10.2010 –Kadıköy” notu düştüğü “Derhal” başlıklı şiirinin dörtlüğü ile noktalamak istiyorum:
“Kirli düşünceli yaşamda sana
Çok acı çektin bu dünya uğruna
Nice maceradan sonra bağrına
Almış kara toprak paklıyor derhal”
27 Aralık 2023 - Yakacık