Geçtiğimiz pazar günü Hıdırellez çoşkuyla kutlandı. Özellikle her yıl düzenlenen Kakava Şenlikleri Edirne'de çok kalabalıktı. Dans ve gösteriler eşliğinde büyük bir ateş baharın gelişi için yakıldı. Kimileri ateş üzerinden atladı, kimileri müziğin ritmine kendini bıraktı. Bu konuda çeşitli ritüeller var. Kırmızı kalem ve yahut kurşun kalemle kağıtlara yazılan dileklerin denize atılması, gül ağacına bırakılan bozuk paralar, kırmızı kurdeleler ya da toprağa gömülenler... Sonuçta herkes için dua ve istek günüydü.
Peki hiçbir çaba ve gayret göstermeden sadece kalpten inançlı bir istekle beklemek ama hiçbir şey yapmadan beklemek yeterli olur mu dualarının kabulüne?
Bence çok zor. Bilhassa çalışmak ve üretmek zorunda olduğun dileklerde. Mesela; Goethe, Faust eserini oluşturmak için tam otuz yıl boyunca notlarını yazılarını yanında dolaştırır gittiği her yerde. Düşünsenize nasıl bir emek. Sürekli zihin aynı şey üzerine meşgulliyette. Hiç vazgeçmeden düşünmek bir yıl,beş yıl değil! Koskoca otuz yıl. Şimdilerde bunu kim yapabilir?
7 Mayıs Salı günü Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosun'da bir konsere davetliydim. Ünlü Keman sanatçısı Davıd Garrett Iconıc Tour 2024 adıyla bir turne yapıyor ve İzmir, Ankara, İstanbul da olmak üzere üç şehirde konseri vardı.
Konser çok güzeldi ve müziğe doyduk. Sonra bir araştırayım dedim kim bu çocuk? Amerikalı balerin bir anne ve Alman hukuçu bir babanının oğlu olarak dünyaya gelmiş. Baba büyük kardeşine keman hediye ediyor ve mücize de burada başlıyor. Henüz 4 yaşında olan David keman çalmayı öğrenip yarışmalar kazanıyor. 7 yaşına geldiğinde resitaller,13 yaşında CD kaydetmeler,17 yaşında Orkestralar ile konserler. Sonuç olarak; babasının tesadüfen yaptığı bir şey Davıd'ın kaderi oluyor. Sadece çocuk meraki ile başlayan serüven onun çalışma azmi ile birleşince kendisi de müthiş bir keman virtüözüne dönüşüyor. Dünyanın en hızlı Keman Çalan İnsanı olarak Guiness Rekorlar Kitabına adını yazdırıyor. (Flight of the Bumble Bee ile 1 dakika 6,56 saniyede)
İşin garip tarafı 4 yaşındaki bir çocuk ne dilek diledi ve bunlara kavuştu? Büyük kardeşi hediye alınmasına rağmen belki hiç dokunmadı kemana lakin küçük kardeşinin tüm hayatı oldu bu keman. Davıd Garrett 1772 yılında Giovanni Guadagnini tarafından üretilen kemanının üzerine düştü 1,2 milyon değerindeki kemanı tamir ettirse de şimdiler de başka bir Stradavari keman ile çalışıyor. David Garrett şu an 43 yaşında o da Goethe kadar yıllarını vermiş bu uğraşa...
Klasik müziğin David Beckham' ı olarak nitelendirilen David Garrett'i konser boyunca o sarı saçlarını uyduruk bir topuzla toplamıştı. Açıp saçlarını bir savursun diye bekledik ama yapmadı.
Nitekim, dilek dilemek çok eğlenceli. Bana göre; özellikle hayalperestler için biçilmiş kaftan. Ne kadar ulaşılmaz olanları seçsen o denli tutkulu. Bir umutla ne istediğine odaklanırken o uğraşları yaparken yaz, yak, ateş üstünden atla derken yönlendiriliyorsun neyi talep ettiğine ve hiç yoktan hatırlatıyor sana ne istiyorsun bu hayattan! Dön bir bak kendine! Sahi neyi yaşamak istiyorsun hiç çalışmadan, çabalamadan?
Umarım Hıdırellez sonuçlarınız güzel çıkar ve herkes dileklerine kavuşur. Mutlu pazarlar.
Derkenar: Bugün Anneler Günü. Tüm eli öpülesi annelerin Anneler Gününü kutlarım. Nevzat Çelik- Anneler Günü şiirinin şu sözleriyle yazımı bitiriyorum.
Annem yıldız kayıyor içinden dilek tut.
Koşuyor sana kısa pantolonlu çocuk,
Gözünde, gözümde, gözlerinde bin umut.
Umudun çocuklarını yetiştiren tüm güzel annelere selam olsun...